top of page
SJØGATO - GRYNING, SKUMRING OG ÅRGANG
Tålmodighet og håndverk.
Og et par (-og-femti) ukvemsord.

Sjøgato er fotografert tusenvis av ganger, fra alle vinkler, i alt slags vær, gjennom alle årstider.
 

Med god grunn. For Nord-Norges lengste rekke av trehus og brygger er virkelig en unik gullrekke, og det skal godt gjøres å ikke få brukbare bilder av den. De fleste knips blir stort sett til postkort. Jeg har imidlertid satt meg som mål at mine bidrag til #sjøgato må være litt annerledes, der håndverk og originalitet skal komme til uttrykk.

Mitt første salgsbilde av Sjøgato var "De fire årstider" (2010), der jeg fotograferte bryggerekka fra ca 30 forskjellige steder langs veien til Marsøra - gjennom fire årstider - hvorpå alle disse bildene ble satt sammen til ett. Men for å få alt til å passe sammen, så måtte alle bildene tas med samme solvinkel, med noenlunde samme flo og fjære - samt med rette vind- og strømforhold - slik at Vefsna ble flytende forholdsvis sømløst gjennom alle årstidene.

14 - Sjøgato (140-20).jpg

"Sjøgato - De fire årstider" (2010)

Jeg hadde ikke forutsett hvor omfattende dette billedprosjektet egentlig ble. Ikke bare praktisk, men også - og ikke minst - rent teknisk; altså det å sette sammen disse bildene for hånd på skjermen. For med alle nyansene mellom bryggene, åsen og Vefsna, så var det ingen auto-funksjoner å lene seg på - kun tålmodighet, øyedråper og et par ukvemsord. Eller femti. Samtidig var det vissheten om at dette bildet kom til å bli annerledes, og det at jeg fikk utfordret håndverket til det ytterste, som gjorde at puslespillet til slutt ble ferdigstilt.

"De fire årstider" har siden 2010 svært gledelig blitt solgt til flere husstander og bedrifter, og Vefsn kommune har blant annet brukt bildet i sin profilering - både grafisk og på rådhuset. Dette til tross for et noe "orævle" format. Bildet er jo langt og krever sin plass, både i grafisk profil og på stueveggene, men det er kanskje nettopp det som gir bildet sitt særpreg?

Da jeg var ferdig med bildet i 2010, så sverget jeg på at jeg aldri skulle begi meg utpå en ny versjon. Men så går tiden, da, og man glemmer litt hvor mange våkne timer ting egentlig tok.

Så i 2020 begynte jeg sånn smått å fotografere gata på nytt. For det hadde jo tross alt gått 10 år siden sist, og selv om mye var det samme, så er jo til og med historiske Sjøgato i stadig utvikling. Og så hadde jo ting rørt på seg rent teknisk, som gjorde at man med nytt utstyr kunne få langt mer detaljer i bildet enn tidligere. Og siden man jo aldri blir helt fornøyd med noe, så kunne jeg kanskje nå få fikset på de tingene som ikke klaffet 100% sist gang? For eksempel litt bedre og mer realistiske overganger i årstidene. For snøen ligger jo fort til uti mai/juni, sant? Og den litt lengre vinteren og høsten ligger jo der og klemmer inn våren og sommeren mellom slaps og farger - akkurat som vi liker det. Og så kunne jo Vefsna hatt en litt jevnere overgang - samt åsen likeså? Og så hadde det kanskje vært finere å gi gata litt mer luft og vann over og under, og samtidig gjøre formatet pittelitt mindre orævle? Joda, ting har alltid forbedringspotensiale - inkludert en selv. For om jeg trodde det var mye jobb med 2010-utgaven, så hadde ikke undertegnende regnet med tiden det nå ville ta med langt bedre oppløsning. Men så kom jeg til slutt i mål denne gangen også, og Sjøgato 2020 ble en realitet:

Sjøgato 2020 (1500px)_edited.jpg

"Sjøgato - De fire årstider" (2020)

Når man jakter på lyset, da venter man.
Gjerne i 12 år.

Joda, årstidsbildet har krevd sine arbeidstimer. Men jeg ventet i 12 år på å fange mine to andre bilder av Sjøgato, "Morgensang ifrå Vefsna" og "Ved foten av et fjell".

Sola står nemlig aller høyest kun én gang i året, så hvis man skal fange det aller tidligste og seneste lyset, vel, da har man én sjanse pr år. Og så må man jo også se sola, da. Så skal helst flo og fjære være sånn midt på, slik at man får litt strandkant, men heller ikke for mye. I tillegg bør det være litt brus i vannet på morgenen, slik at det gjenspeiler energien i morgenlyset. Og helst det motsatte på kvelden.

I 2020 var det mye som ikke stemte, men sola, vinden og Sjøgato var endelig samstemte - og jeg fikk fanget bildene, akkurat slik jeg har sett dem for meg siden jeg flyttet hjem i 2008. Og som en ekstra vente-bonus, så var det mye smeltevann i år, slik at Vefsna virkelig fikk vist seg fram på "Morgensang ifrå Vefsna":

7G6A5252 (1500px).jpg

"Morgensang ifrå Vefsna" (2020)

Ved foten av et fjell (1500px).jpg

"Ved foten av et fjell" (2020)

Aarer.png
"Morgensang ifrå Vefsna"
kl 04:39, 22. juni, 2020
7G6A5252 (1500px).jpg

Størrelser:

90 cm * 30 cm
150 cm * 50 cm

Trykk: Aluminium, matt.

Oppheng inkludert.

Om bildet: 

Sola på sitt aller tidligste over Sjøgato - midtsommeren 2020.

 

Jeg hadde siktet meg inn på ca kl 03:00, men hadde ikke tatt i betraktning den skrå åsryggen - som sola da selvfølgelig steg parallelt med i ca halvannen time før hun endelig dukket opp. Og dét ble litt i overkant å vente midt på natta - uten kaffe. Men 04:39 dukket hun omsider opp, og jeg fikk endelig fanget "Morgensang ifrå Vefsna".

 

Vefsna får like mye plass som himmelen - både ift energi og blåtoner - og fargene (bryggene) er midtstilt fokuspunkt mellom disse. Passer kanskje aller best på fotende-veggen på soverommet, eller ved kaffetrakteren på kjøkkenet?

Se bildet i stor størrelse her.

"Ved foten av et fjell"
kl 23:04, 21. juli, 2020
Ved foten av et fjell (1500px).jpg

Størrelser:

90 cm * 30 cm 
150 cm * 50 cm

Trykk: Aluminium, matt.

Oppheng inkludert.

Om bildet: 

Sola på sitt aller lengste inn mot Sjøgato - midtsommeren 2020.

 

I ca halvannet minutt ga sola alt hun hadde og nådde helt inn til Sjøgata 45B, som var langt lengre enn jeg trodde - og sannsynligivs et once-a-year skue, ved klarvær. Sola treffer for øvrig også Bordvedneset på samme tid, men jeg har valgt å beskjære bildet slik at man får mer fokus på Sjøgato, samt bedre dynamikk med den skyggelagte fjellfoten.

 

Fjellfoten gir også en viss dynamikk i forhold til oppheng og plassering, da det i tillegg til større flater også  kan funke fint feks tett inn mot høyrevegg - evt da som overgang fra et mørkere hjørne til en lysere veggflate. Bildet kan også funke fint i feks gang, da ved å lede innover.

 

Se bildet i stor størrelse her.
 

"De fire årstider" (2010)
14 - Sjøgato (140-20).jpg

Om bildet: 

Sjøgato gjennom de fire årstidene. Originalen/"klassikeren" fra 2010, som tok langt over ett år å lage - som beskrevet over.

Se bildet i stor størrelse her.

Størrelser:
100 cm * 15 cm 

140 cm * 20 cm 
200 cm * 30 cm 

Trykk: Aluminium, matt.

Oppheng inkludert.

"De fire årstider" (2020)
Sjøgato 2020 (1500px)_edited.jpg

Om bildet: 

Sjøgato gjennom de fire årstidene. Ny og forbedret versjon fra 2020, som beskrevet over.

Se bildet i stor størrelse her.

Størrelser:
100 cm * 20 cm 

150 cm * 30 cm 
250 cm * 50 cm 

Trykk: Aluminium, matt.

Oppheng inkludert.

Produseres, signeres og leveres
- på aluminium!

Ikke fordi Mosjøen er aluminiumsbyen og alt det der, men rett og slett fordi at aluminium er - etter min mening, da - det optimale formatet når det kommer til store trykk med små detaljer. Farge- og detaljgjengivelsen er optimal, og materialet gir litt liv i overflata - som jeg synes funker spesielt godt i forhold til Vefsna. I tillegg er aluminium et minimalistisk og solid format, som gjør at bildet sklir lett inn i de fleste hjem. Og - i og med at aluminium tåler en viss påkjenning, både i forhold fukt og kontakt, så kan bildene henges opp på litt mer utsatte plasser. Til og med ute, slik jeg gjorde med blant annet "Høldplassen" under Galleria 2020

Mange forbinder aluminium med en svært høyglanset og/eller speilaktig overflate, men med disse bildene trykker jeg foreløpig kun matt - det vil altså si at det blir minimalt med glans og gjenskinn, men akkurat passe nok spill i materialet til at bildet blir litt levende.

Oppheng er skjult på bakside, noe som betyr at billedflaten blir helt ren og uten knotter i hjørnene. To skruer - og gjerne en vater - er altså alt som trengs for å få bildet på veggen!

Sjogato_collage.png

Oppheng på bakside, svært enkelt å finjustere plassering   //  "De fire årstider (100 cm).

Matt overflate gir lite gjenskinn, selv i sollys.  //  Aluminiumsteksturen gjør bildet levende.   

Bestilling

Send ønsket tittel og størrelse til post@aleksandernordaas.com, på SMS til 98891772 eller som melding på Messenger. Du får så et pristilbud på dette, som naturligvis ikke er bindende :)

 

LEVERING / FRAKT

Levering i Mosjøen og omegn er inkludert i prisen, og jeg leverer bildet så snart det er klart. Skal bildet sendes pr post beregner du bare inn 250,- (pakking og porto) i totalsummen, så sender jeg til ønsket adresse.

 

LEVERINGSTID

Leveringstid på trykk er ca 20 dager. Du får en melding så snart bildet er mottatt, sjekket og signert, og så avtales henting/levering. Dersom du har bestilt sending får du et sporingsnummer hos meg så snart bildet er i postgangen - som normalt tar 3-5 dager.

bottom of page